КАКВО Е ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Болки в гърдите, тревожност, замаяност, са симптоми и пристъп на паника или нещо подобно. Какво обаче е паническо разстройство е и как се лекува, научете сега:

Какво е паническо разстройство. Идващо от английския като Attack Panic, става дума за паника, различно от разстройството паника. Пристъп на паника настъпи внезапно и обикновено достига своята кулминация в рамките на 10 минути, преди да започне да утихва.


Инцидентът включва интензивно чувство на страх или безпокойство, заедно с най-малко четири на някои симптоми като:

Изпотяване
Болки в гърдите
Сърцебиене
Недостиг на въздух
Виене на свят
Изтръпване
Разтреперан / разклащане
Гадене / дискомфорт в коремната област
Студени тръпки / горещи вълни
Страх от смърт
Паническото разстройство, от друга страна, се диагностицира, когато пристъп на паника, повтарящи се и непредвидими. Тъй като те изглежда се появят от нищото, пациентите често се опасяват. Този страх трябва технически да присъства в продължение на най-малко един месец, за да се постави диагноза паническо разстройство.

По своята същност паническо разстройство е вид страх, който кара изпитващият го да промени начина, по който се държи в естествената си среда. Например, паническият стрес може да откаже дори мисълта, нахлуваща като атака от обществени места и тълпи. Това се нарича „агорафобия,“ или страх от външната страна. Също така, симптомите са толкова изтощителни, че често пациентите имат голям страх и усещане за сърдечен удар. В действителност, пристъпите на паника и тревожност са едни от най-честите причини за болка в гърдите.

Кой получава паническо разстройство?

Около 5% от населението страда от някакъв вид паническо разстройство, въпреки че проучванията показват, че до една трета от нас са имали в даден етап от живота си пристъп на паника. Подобна тенденция може да бъде два пъти по-честа при жените и да започне най-рано през юношеството. Паническо разстройство обикновено се появява при тези с фамилна анамнеза за безпокойство, но екологичните фактори също допринасят за неговото развитие. Например, хората, живеещи в стресови събития в живота, или които са издържали детството травми могат да развият паническо разстройство, особено ако имат генетична склонност към него.