СТУДЕНИЯТ ЧАЙ – КАКВИ ОПАСНОСТИ МОЖЕ ДА КРИЕ

Неотдавна, един човек получава бъбречна недостатъчност, след като е пил твърде много студен чай. Бихте ли могли да се подложите на подобен риск? Колко студен чай е безопасно да се пие и какво още трябва да внимаваме, дори когато приемаме на пръв поглед безвредна храна или напитка:

Какво е студен чай?

В Нова Англия специалисти в областта на медицината посочват изненадващо и необичайно, че консумацията на чай може да бъде фактор и предпоставка за бъбречно заболяване.

Защо ще студеният чай уврежда бъбреците?
Черният чай е богат на природни съединения, наречени оксалати, които се намират в много здравословни храни, като спанак, ревен, трици зърнени култури и шоколад. Оксалатите свързват с калций, който намалява количеството на калция в тялото и може да усвои високо-оксалатните храни. Докато тези храни не са единственият източник на калций в диетата, това не е вероятно да бъде проблем от гледна точка на здравето за костите. Но ако тези калциеви / оксалатни кристали се натрупват в бъбреците, може да предизвикат камъни в бъбреците, възпаление и дори бъбречна недостатъчност.

Колко е твърде много?

Обикновеният човек отнема между 150 и 500 мг оксалати на ден. За хора, чиито диети са с високо съдържание на зеленчуци, пълнозърнестите храни, соя и други бобови растения, ще доставят върха на гамата.

Дажбата от оксалати на ден – 1500 мг, само от чая е непосилна да бъде преработена от бъбреците на човек. Това не означава, че ще е твърде много и при повечето хора ще е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците. В действителност, общите изследвания на населението не са открили връзка между количеството на оксалати в диетата и риска от камъни в бъбреците.

Дори ако не сте склонни към формиране на камъни в бъбреците, може да има няколко други причини, за да обуздаете консумацията на чай. Те се определят в зависимост от това къде и как се обработват, кой чай може да е с високо съдържание на флуорид. Твърде многото флуорид може да предизвика проблеми.

Трябва да се внимава и с танините в чая. Те могат да блокират усвояването на желязо – специално от вида на желязо намерени в зеленчуци. Това е може би единствената грижа за вегетарианци, които пият голямо количество чай всеки ден и с всяко хранене.